01 februar 2007
Jonas Gahr Støre - om Nordområdene, Kongsberg, menneskeverd og familien
Forrige tirsdag holdt den norske utenriksministeren Jonas Gahr Støre et foredrag om Nordområdene på Høgskolen i Buskerud (HIBU). I forbindelse med dette dro jeg ned for å finne ut litt mer om hvem denne mannen egentlig er, og hva han står for.
- Av Christian Hovland
Utenriksministeren på HIBU
Det var stappfullt i auditoriet, og en rekke mennesker i alle aldere hadde kommet for å få et blikk av denne profilerte mannen. I det siste har man hørt mer om han, enn om statsministeren, og dette taler vel for seg selv. Fra KVS kom begge 3SK klassene med lærere, og alle virket svært engasjerte før forelesningen startet. Et par minutter seinere kom en person med mørk dress, blå skjorte og slips inn i rommet. Personen var ikke til å ta feil av. Med en gang Støre kom inn startet en dundrende applaus fra tilskuerne, som satt klare med penner og notatblokker. Han smilte og takket, med kommentaren ”Ja, herfra kan det bare gå nedover”
Kongsberg og fremtidens teknologi
Kort tid etter startet han å fortelle om Nordområdene, og den framtidige utviklingen av disse. Med Nordområdene mener man ikke lenger bare fastlandet i Nord Norge. Den viktigste utviklingen i de kommende årene vil skje i Norges havområder, som omfatter et hele 10 % større areal enn de samlede statene i EU. For å lettere kunne samarbeide med andre land om dette, mener han at det er nødvendig for Norge å bli medlem av EU. Det ville gitt oss store fordeler. I dag satses det spesielt på olje i Norge, men i fremtiden vil nok gass overta som den viktigste inntektskilden. I følge planene skal vi innen 2012 levere hele 50 % mer energi enn det vi gjør i dag, noe som vil skaffe Norge betydelige inntekter. I tillegg til dette vil regjeringen legge rørledninger som skal gå helt fra Barentshavet og til England og det Europeiske kontinentet innen år 2016. For å få til dette kan Kongsberg, som en teknologi by, bidra svært mye. Her har vi den nødvendige kunnskapen, og etter all sannsynlighet vil dette føre til en eksplosiv utvikling i Kongsberg i de kommende årene. Norge skal være best på kunnskap innen dette feltet, og for å få til dette er Kongsberg en avgjørende og sentral bidragsyter. Hvis dette blir tilfellet vil etterspørselen etter arbeidskraft, med kompetanse innenfor fagområder som olje og gass, øke betraktelig. Dette vil skape arbeid i tiår framover, og er svært aktuelt for unge som tar utdanningen sin i dag. Kanskje bidrar dette til at flere velger flere å bli boende i Kongsberg etter endt utdanning?
Menneskeverd
På spørsmål om hva som hadde gjort mest inntrykk på han, svarte Støre at den siste uka i Afghanistan hadde vært en utrolig sterk opplevelse. Som sikkert de fleste har fått med seg, valgte han å ta den 10 år gamle brannskadede jenta Naoroz med seg til Norge i flyet sitt. Hun ville vært død dersom hun ikke hadde kommet seg til Haukeland sykehus i tide, og under flyturen hjem virket det som om det skulle gå galt. Heldigvis gikk alt bra, og hun er nå på bedringens vei. At Støre hjelper mennesker, til tross for kritikk, har sammenheng med hans synspunkt om at alle land og mennesker er likeverdige. Ingen er verdt mer enn noen andre, og selv om man ikke har kapasitet til å hjelpe alle kan en person hjelpe en. Brannskader er et svært utbredt problem i Afghanistan, og for å forebygge dette bidrar Norge med 5-10 millioner kroner.
Familien
Familien er viktig for Støre, og han forteller at det til tross for reisene ikke går så hardt utvover familien. Hjemme i Norge jobber han konsekvent ikke lenger enn til kl. 5. Etter dette har han fri, noe de fleste studenter bare kunne drømt om.
Elevenes synspunkter på forelesningen
Jon Reidar Torgersen
Dette var informativt. Det virket som om utenriksministeren
hadde veldig god peiling på det han pratet om, og vi fikk mye
interessant informasjon. Særlig var det bra å få høre om
satsingene på miljø, Nordområdene, samarbeidet med Russland og Norges dialog med Hamas.
Erlend Tandberg Grindrud
Jonas Gahr Støre var utrolig flink, og han kan virkelig snakke for seg. Dessverre tror jeg ikke at han helt har forstått alvoret i klimaendringene. Han har inngått et kompromiss og dette er bra, men han burde gått lenger. Det er helt forkastelig, sier han lurt før han bryter ut i latter. Det er likevel viktig at du ikke misforstår meg, for jeg synes han gjør en kjempegod jobb.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar