05 mars 2007

Te for kropp og sjel!

Te er i vinden som aldri før, og forbruket er like stort blant unge som gamle. De sunne næringsstoffene i teen gjør at mange velger te i stedet for kaffe. Te har også en beroligende effekt på oss, både fysisk og psykisk.

Av Linn Aarvik Johannessen

Nå som vinteren endelig har kommet for fullt og gradestokken har krøpet til langt under frysepunktet, er godstolen og en kopp te et godt alternativ. Te er både sunt og godt, og varmer i kroppen en kald vinterdag. Forskere finner stadig nye grunner til hvorfor te er så bra for helsa, og teprodusentene overrasker oss med nye smaker på markedet i hytt og pine.

Verdens nest mest utbredte drikk
Te er, etter vann, den mest brukte drikken i verden og har blitt drukket i århundrer. Utvalget er stort, og nye smaker og typer blir produsert hele tiden. Sort te, grønn te, urte te, te med eple- eller peppermyntesmak. You name it. Her finnes det noe for enhver smak.

Vi antar at teen ble oppdaget for omkring 5000 år siden, og har hatt en viktig rolle i historien etter den tid. Legenden forteller om en kinesisk keiser som satt ved bålet sitt og kokte vann, da noen blader drysset oppi krukken med vannet. Han syntes det luktet deilig, og smakte på det. Etterpå følte keiseren seg kvikkere, og erklærte at planten hadde medisinske krefter.

Te lages av blader og knopper fra teplanten Camellia Sinensis, og dyrkes mest i Asia. Alle de forskjellige variantene av te kommer fra denne planten, men de bearbeides forskjellig. Vi deler teen inn i seks hovedtyper; grønn te, hvit te, gul te, sort te, oolong te og puerh.

Te i Norge
Sort te er den tetypen vi i Norge og i den vestlige verden kjenner best. Det er denne typen te som blir brukt i English Breakfast Tea og Earl Grey, som de fleste kanskje kjenner til. Den sorte teen er fullt oksidert, noe som gjør at den får en kraftig og fyldig smak.

Grønn te er også en tetype mange kjenner til. Denne teen inneholder ikke koffein. Teen blir heller ikke, i motsetning til svart te, oksidert. Dette gjør at den inneholder antioksidanter som er bra for kroppen.
Hvit te er den sunneste av tetypene, men er ikke så lett å få tak i her i Europa. Den er ubehandlet, og inneholder svært lite koffein. Det er også den teen som inneholder flest antioksidanter.

Te for kropp og sjel
Te er et middel som kan hjelpe oss å ta vare på oss selv både fysisk og psykisk. De siste årene har også menneskene begynt å forske på hvilke stoffer teen inneholder. Teen inneholder tusenvis av ingredienser, og en stor gruppe av dem er flavoniodene. Flavoniodene hører til blant de kraftigste antioksidantene som finnes, og er med på å redusere risikoen for helse- og karsykdommer. De er også livsnødvendige for immunforsvaret, og ved å drikke en kopp te om dagen dekker vi nesten en tredel av vårt daglige behov for antioksidanter.
I tillegg til å gi kroppen næringsstoffer, har te både en oppkvikkende og beroligende effekt.

Nyheter fra teprodusentene
De to mest kjente produsentene av te i Norge er Lipton og Twinings. De kommer stadig vekk med ny, spennende te du bare må unne deg. Det nyeste fra Lipton er en teserie som heter ”Lipton Spesial Pyramid”. Her får du alt fra hvit og grønn te til te med smakfulle fruktbiter. Twinings har forøvrig lansert tre nye smaker av serien Voyage, nemlig Indian Chai, African Tunda og Brazilian Baia. Teen smaker av kokos, ananas, vanilje og kanel, og får deg til å lengte til eksotiske strender og asurblått hav. Her er det bare å nyte resten av vinteren og våren for fullt!

1 kommentar:

Unknown sa...

no sentences or no words i get to write after i saw your blog , nice blog , i suppose are you very busy with your work ,these lines is saying by your work , nice work you have done.

keep it up in forward direction

god bless you
take care
have a good day
sweet dreams
god bless you